Verzorgende-IG (niveau 3)

In korte tijd slagen voor het MBO-diploma Verzorgende-IG niveau 3 in Thuisstudie, Beroepsbegeleidende  leerweg of Klassikale studie !

Als Verzorgende-IG help je zorgvragers met de taken die een Helpende Zorg & Welzijn ook uitvoert, zoals hulp bij wassen en aankleden en het begeleiden bij sociale activiteiten. De opleiding Verzorgende-IG is wel een duidelijke verdieping van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn. Zo voer je verpleegtechnische handelingen uit en zie je oorzaak en gevolg in je observaties van de zorgvrager. Het kunnen adviseren van cliënten is dan ook tevens een belangrijk onderdeel van de opleiding.

De Verzorgende-IG is werkzaam in een breed werkveld en de opleiding kent vier uitstroomrichtingen: Verpleeg -en verzorgingstehuizen en thuiszorg (VVT), Gehandicaptenzorg (GHZ), Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en Kraamzorg (KZ).

De opleiding Verzorgende-IG is een opleiding voor mensen die in het bezit zijn van het diploma Helpende Zorg & Welzijn en die al ervaring hebben als Helpende Zorg & Welzijn in de uitstroomrichting van Verzorgende-IG waarin zij de opleiding gaan volgen. Na het behalen van het diploma kun je doorstromen naar de opleiding MBO-verpleegkundige op niveau 4.

KCM4ZORG kent drie studievarianten voor het behalen van het diploma Verzorgende-IG in één van de vier uitstroomrichtingen. U kunt bij elke opleiding kiezen voor een studieduur van 9 of 12 maanden.

Thuisstudie

Deze studieweg is bedoeld voor cursisten die het diploma Verzorgende-IG willen behalen bij ROC Zadkine en niet kunnen voldoen aan de vereisten van een beroepsbegeleidende  leerweg in de vorm van de stage verplichting. In een oriënterend telefoongesprek verkennen wij graag uw persoonlijke situatie en bepalen wij samen met u een oplossing voor het inrichten van uw studie. Het verschil tussen de thuisstudie en de klassikale studie zonder de status van beroepsbegeleidende leerweg is dat u in de thuisstudie de studietaken van de opleiding onder begeleiding van een studiecoach op afstand doorloopt.

klassikale studie

Bij de klassikale leerweg  worden 20 studiebijeenkomsten in het KCM-Onderwijsleercentrum geplant waar u klassikaal begeleid wordt door de studiecoach  en u  buiten het klassikale gedeelte ook telefonisch contact hebben met een studiecoach.

Stage verplichting bij de thuisstudieroute en de klassikale studie

Voor deze routes geldt in principe geen stage verplichting. Na inventarisatie van uw persoonlijke situatie brengen wij een persoonlijk studieadvies voor u uit. In dit studieadvies adviseren wij op basis van uw ervaring over het uitvoeren van de opleidingsonderdelen. Dit kan betekenen dat wij u op basis van uw ervaring met u kunnen besluiten om bepaalde praktijkopdrachten op een alternatieve wijze uit te voeren, of in de vorm van een nader te bepalen beperkte stage.

Skillslab verpleegtechnische vaardigheden

Voor cursisten die het praktijkdeel verpleegtechnische vaardigheden niet in een beperkte stage kunnen doorlopen, organiseert KCM4Zorg minimaal twee keer per jaar een skillslab verpleegtechnische vaardigheden. In 6 lesdagen leert u de praktijkhandelingen in een skillslab en hoeft u daarvoor geen stage te lopen.

Beroepsbegeleidende leerweg

Deze studieweg is bedoeld voor cursisten die beschikken over en stageplaats van minimaal 16 uur per week bij een door Calibris erkend stage bedrijf. Deze route is vooral interessant voor mensen die nu werkzaam zijn als Helpende Zorg & Welzijn bij een instelling. Zij kunnen hun werkplek namelijk opgeven als stageplaats. In de beroepsbegeleidende leerweg is het verplicht om contacturen te maken met een docent. Daarvoor dient u minimaal 20 van de 24 voor u geplande lessen in een KCM-Onderwijsleercentrum bij te wonen. Daar studeert u onder begeleiding van uw studiecoach. Daarnaast kunt u thuis verder studeren en voor begeleiding bellen met een studiecoach op ons kantoor.